Babka pomarańczowa

                       Bardzo smaczna, wilgotna, mocno pomarańczowa babka. Pięknie pachnie pomarańczą i wspaniale smakuje. Robiłam ją jakiś czas temu, gdy wzięła mnie chęć na cytrusowy wypiek. Będzie idealna oczywiście na zbliżającą się Wielkanoc. Można ją z wierzchu oblać lukrem lub posypać cukrem pudrem. 🙂

Źródło przepisu: I love bake

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa

Składniki:

*3 szklanki mąki tortowej

*1,5 szklanki cukru

*225 g masła 

*5 jajek

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

*2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

*1 szklanka soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy

*szczypta soli

 

Wykonanie:

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. W oddzielnej misce zmiksować miękkie masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo jajka, cały czas miksując. Następnie naprzemiennie dodawać suche składniki oraz sok z pomarańczy. Na koniec dodać wanilię, skórkę z pomarańczy i wymieszać do połączenia.
Formę na babkę wysmarować masłem, oprószyć mąką. Ciasto przełożyć do formy i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 40-45 minut, do „suchego patyczka”.

Po upieczeniu ciasto zostawić w piekarniku przez 15 minut, aby lekko ostygło, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyjąć babkę z formy i pozostawić do ostudzenia.

Można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Smacznego 🙂 

babka pomarańczowa

babka pomarańczowa

Dodaj komentarz

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij