Mazurek czekoladowo-kawowy z truskawkami

                  Tradycyjnie, jak co roku od jakiegoś czasu spotykamy się wirtualnie, by upiec wspólnie przedświąteczne mazurki. Jest nas pięć: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda z nas przygotowała mazurek według wybranego przez siebie przepisu. Jestem bardzo ciekawa, jakie ciasta upiekły Babeczki. Ja długo nie wiedziałam, jaki mazurek powstanie w mojej kuchni. Tak naprawdę ten to taka mieszanina dwóch przepisów, spód z jednego, polewa z drugiego. Wyszło smacznie, spód bardzo kruchy, ale taki delikatny i naprawdę pyszny. Polewa czekoladowo-kawowa, truskawki z frużeliny (choć miały być wiśnie). Mało to mazurkowe może, ale ciekawe i bardzo smaczne połączenie. 

Zostawiam tu po kawałku ciasta na spróbowanie i lecę do Dziewczyn podziwiać ich mazurki. Dziękuję Kochane za wspólne mazurkowanie :). 

Źródła przepisu: Kwestia Smaku spód i polewa (podaję z moimi zmianami).

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

 

Składniki na spód:

*170 g mąki pszennej

*120 g zmielonych migdałów

*50 g cukru

*150 g masła (zimnego, twardego)

*1 jajko

 

Składniki na polewę:

*125 ml śmietanki kremówki 36%

*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

*1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

*30 g masła

*100 g mlecznej czekolady

 

Oraz:

*truskawki we frużelinie (lub wiśnie)

*25 g mlecznej czekolady (roztopionej)

*25 g białej czekolady (roztopionej)

 

Wykonanie:

Spód: Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć między palcami aż powstanie drobna kruszonka lub zmiksować składniki. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub zmiksować aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut. 

Ciasto po tym czasie rozwałkować (włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i tak rozwałkować) na placek nieco większy niż rozmiar formy. Ja wylepiłam ciastem spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i też wyszło dobrze. Forma o wymiarach 35 x 25 cm. 

Polewa kawowa: 

Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę, kardamon i ciągle mieszając podgrzewać aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną czekoladę, mieszając roztopić na gładką masę. Masę wylać na upieczony spód. Postawić w chłodnym miejscu aby stężała (około 1 godziny). Wyłożyć truskawki lub wiśnie, polać roztopioną białą czekoladą a następnie polać mleczną czekoladą. 

Smacznego 🙂 

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

mazurek czekoladowo kawowy

Dodaj komentarz

Blog na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij