Tradycyjnie, jak co roku od jakiegoś czasu spotykamy się wirtualnie, by upiec wspólnie przedświąteczne mazurki. Jest nas pięć: Ala, Atinka, Basia, Monia i ja. Każda z nas przygotowała mazurek według wybranego przez siebie przepisu. Jestem bardzo ciekawa, jakie ciasta upiekły Babeczki. Ja długo nie wiedziałam, jaki mazurek powstanie w mojej kuchni. Tak naprawdę ten to taka mieszanina dwóch przepisów, spód z jednego, polewa z drugiego. Wyszło smacznie, spód bardzo kruchy, ale taki delikatny i naprawdę pyszny. Polewa czekoladowo-kawowa, truskawki z frużeliny (choć miały być wiśnie). Mało to mazurkowe może, ale ciekawe i bardzo smaczne połączenie.
Zostawiam tu po kawałku ciasta na spróbowanie i lecę do Dziewczyn podziwiać ich mazurki. Dziękuję Kochane za wspólne mazurkowanie :).
Źródła przepisu: Kwestia Smaku spód i polewa (podaję z moimi zmianami).
Składniki na spód:
*170 g mąki pszennej
*120 g zmielonych migdałów
*50 g cukru
*150 g masła (zimnego, twardego)
*1 jajko
Składniki na polewę:
*125 ml śmietanki kremówki 36%
*1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
*1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
*30 g masła
*100 g mlecznej czekolady
Oraz:
*truskawki we frużelinie (lub wiśnie)
*25 g mlecznej czekolady (roztopionej)
*25 g białej czekolady (roztopionej)
Wykonanie:
Spód: Do miski przesiać mąkę, dodać zmielone migdały, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć między palcami aż powstanie drobna kruszonka lub zmiksować składniki. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki w jednolitą kulę lub zmiksować aż składniki się połączą. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto po tym czasie rozwałkować (włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia i tak rozwałkować) na placek nieco większy niż rozmiar formy. Ja wylepiłam ciastem spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i też wyszło dobrze. Forma o wymiarach 35 x 25 cm.
Polewa kawowa:
Do rondelka wlać śmietankę, dodać kawę, kardamon i ciągle mieszając podgrzewać aż kawa się rozpuści. Odstawić z ognia, dodać masło i połamaną czekoladę, mieszając roztopić na gładką masę. Masę wylać na upieczony spód. Postawić w chłodnym miejscu aby stężała (około 1 godziny). Wyłożyć truskawki lub wiśnie, polać roztopioną białą czekoladą a następnie polać mleczną czekoladą.
Smacznego 🙂
Dodaj komentarz