Sernik na spodzie brownie, z czekoladą i śmietankową polewą – bardzo smaczny, wilgotny z intensywnym smakiem czekolady. Prezentuje się fajnie i pysznie smakuje. U mnie wprawdzie trochę spód za bardzo namókł, ale zdecydowałam się pokazać taki nieidealny, bo jest naprawdę bardzo dobry. Może Wam wyjdzie ładniejszy :).
Źródło przepisu: Moje wypieki
Składniki na spód brownie:
*50 g masła
*40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki
*pół szklanki drobnego cukru do wypieków
*1 duże jajko, w temperaturze pokojowej
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*50 g mąki pszennej
Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.
Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.
Tortownicę o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika.
Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.
Składniki na masę serową:
*500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
*250 g serka mascarpone
*3 jajka
*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
*120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.
Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.
Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach); masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.
Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Schłodzony sernik oprószyć kakao.
Polewa śmietankowa:
*pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
*1 łyżka cukru pudru
Składniki dobrze wymieszać.
* sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą (tak zrobiłam); przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz
Dodaj komentarz