Sernik marmurkowy

                         Sernik na spodzie brownie, z czekoladą i śmietankową polewą – bardzo smaczny, wilgotny z intensywnym smakiem czekolady. Prezentuje się fajnie i pysznie smakuje. U mnie wprawdzie trochę spód za bardzo namókł, ale zdecydowałam się pokazać taki nieidealny, bo jest naprawdę bardzo dobry. Może Wam wyjdzie ładniejszy :).

Źródło przepisu: Moje wypieki

sernik marmurkowy

Składniki na spód brownie:

*50 g masła

*40 g gorzkiej czekolady, połamanej na drobne kawałki

*pół szklanki drobnego cukru do wypieków

*1 duże jajko, w temperaturze pokojowej

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*50 g mąki pszennej

Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia.

Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać przesianą mąkę i zmiksować.

Tortownicę o średnicy 20 – 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika.

Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową.

Składniki na masę serową:

*500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie

*250 g serka mascarpone

*3 jajka

*1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

*120 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (poza czekoladą), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Z powstałej masy odlać 3/4 szklanki. Zmiksować ją z roztopioną i lekko przestudzoną czekoladą na gładką masę.

Na upieczony spód brownie przelać białą masę serową. Łyżką wykładać na górę masę czekoladową, w odstępach (kleksach); masa jest gęsta, ale nie tonie w masie serowej. Płaską szpatułkę włożyć w masę serową i wymieszać kilka razy, nie za mocno, by w masie powstał efekt marmurka.

Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą wodną*. Po tym czasie sernik wysunąć z piekarnika, posmarować polewą śmietankową. Włożyć do piekarnika i piec dodatkowe 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Schłodzony sernik oprószyć kakao.

Polewa śmietankowa:

*pół szklanki kwaśnej śmietany 18%

*1 łyżka cukru pudru

Składniki dobrze wymieszać.

* sernik najlepiej piec w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą (tak zrobiłam); przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz

sernik marmurkowy

sernik marmurkowy


Dodaj komentarz

Stwórz darmową stronę albo bloga na WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Rozpocznij